Tipikus angol albérletek/Typical British accommodations

Ahogyan már említettem, elsőre beleszerettünk ebbe a lakásba, pedig semmi nincs benne. Szó szerint, még tűzhely, hűtő sem. Az elrendezése nagyon jó a lakásnak, ez nem egy tipikus angol ház. A lengyel származású főbérlőnk építette az egészet házat 9 lakással, és ő hozta magával a "normális" lakás jellegzetességeit. Mire gondolok most? Kifejtem.
As I mentioned earlier, we fell in love with this flat. It is unfurnished, there is not a cooker, or fridge, nothing. We like the layout of the flat, it is not a traditional English flat. Our landlord has Polish origins, he built the house which contains 9 flats, and he brought the "normal" flat characteristics. What do I mean? I will tell you.



Szóval az egyik tipikus angol ház típus a terraced house, ami azt jelenti, hogy 1 emeletes házak vannak egymásban, egy láncot alkotva (lánc ház- chain house), ici pici kerttel (kert szerűséggel, csak teregetni lehet), az alsó szinten van egy nappali és konyha, esetleg egy szoba, a felső szinten a fürdőszoba WC-vel és a hálószobák. A mi első albérletünk ilyen volt.

So a typical British building type is a terraced house, which means lots of one floor flat are next to each other creating a chain, usually there is a little backyard behind the flat, there are the dining room and kitchen + a bedroom on the ground floor, and the bathroom (including the toilet) and the other bedrooms are on the upper floor. Our first rent was like this.


További sajátosság az, hogy nincs konnektor a fürdőben (biztonsági okokból). Gyakran a villanyt egy húzókával kell felkapcsolni. Az ablakok általában kifelé nyílnak és nem mindegyik dupla üvegű. Szerintem ritka az, hogy a WC külön van a fürdőszobától, legalábbis eddig én még nem láttam ilyet. Nem tudom azt kell-e mondanom, hogy a mosógép helye a konyhában van és általában külön van a meleg és hideg csap. Sőt Skóciában a csaptelep volt ketté osztva, tehát egy lyukból folyt a hideg és a meleg, mégis külön. Érdekes élmény volt, nem keveredett a víz, folyt egymás mellett a hideg és meleg :D


More unusuals sare that there is not any plug in the bathroom (because of health and safety issues). Often you can switch on the light with a pull cord switch. Usually windows open outwards and not a lot of them double glazed. I think it is rare to find the bathroom and the toilet separately, I have not seen it yet. I do not know if I have to mention that the washing machine is in the kitchen and the cold and hot tap are separated. Even on top of that in Scotland the tap was splitted into hot and cold water from one hole. It means that the hot and cold water did not mix, they just flowed next to each other. :)


Húzós kapcsoló (aki tud jobb fordítást, ossza meg velem legyenszíves)/Pull cord switch

Ez a mostani albérletünk fürdője, a WC a kád mellett van, felette pedig elektromos zuhany:
This is our recent flat's bathroom, the toilet is next to the bath and there is an electric shower:

További érdekesség, hogy mindenhol szőnyeg van, általában még a konyhában és a fürdőszobában is. Ha szerencséd van, találhatsz olyan lakást, ahol vagy a fürdő és/vagy a konyha PVC padlós.


More interesting things that mostly you can find carpet everywhere, even in the kitchen and in the bathroom. If you are lucky, you can find a flat where there is a PVC flooring either in the bathroom or in the kitchen.


Ezek a képek az előző albérleteink konyháiban készültek:
This pictures were taken in the kitchen of our previous rents:
 Szőnyeg/Carpet
 PVC
 PVC
PVC


Az angol házak nagyon rosszul vannak szigetelve, nagyon vizesek, ezért könnyen bepenészesedhetnek. Ezért fokozottan figyelni kell a takarításra és a rendszeres szellőztetésre. Ezért szeretjük az olyan lakásokat, ahol kereszthuzatokat lehet csinálni. Az új építésű lakásoknak a szigetelése, a szellőztetése is jobb és nem vízesek.
Sok lakás esetén a postanyílás az ajtón van, kivétel az újépítésű lakóházaknál, de persze itt is van kivétel :)


British houses are not well insulated, they can be damp which will cause mould. Therefore cleaning and airing is very important. That is why we like those accommodations where we can do draft. Insulation of new, modern buildings are better so they are not damp.
In lots of accommodation you can find the post box on the door except in modern houses, but there are some exceptions as well :)


Ez a hatodik albérletünk, úgyhogy megosztom veletek a tapasztalatainkat a melegvíz és fűtés témáról.
(Nem vagyok szerelő, tehát nem megyek bele nagyon mélyen a dolgokba)
This is our 6th rent so I will share some bits and bobs about the hot water and heating system. (I am not an mechanic so I will not write about this topic in depth)

  1. Az első albérletünk egy terraced house (lánc ház) volt, Derby központjától 20 percre. A gázkazán látta el a lakás központi fűtését, és a melegvíz ellátását. Mindig volt melegvízünk és fűtésünk.
    The first place where we lived was a terraced house (chain house), 20 min. from Derby city centre. A gas boiler was doing the central heating and the hot water. We always had hot water and heating.
  2. A második albérletünk Derby központjában volt, egy lakóházban. A zuhanyt egy elektromos zuhany, az összes csapot egy elektromos bojler, a fűtést pedig az épület központi fűtése látta el meleg vízzel. Általában a bojlert mi kikapcsolva hagytuk, mert melegítettünk vízet vízforralóval mosogatáshoz.
    The second flat was in Derby city centre in a block of flats. There was an electric shower in the bathroom, an electric boiler was doing the hot water for taps, and there was a central heating. Usually we did not use the boiler because we used a kettle to boil the water up for washing plates.
  3. A harmadik albérletünkben Chapel-ben (egy kicsi faluban), ugyanolyan volt a melegvíz ellátás és fűtés mint az első albérletünkben.
    The third flat was in Chapel (in a small village) and everything was the same like in the first flat.
  4. Skóciában elektromos zuhany látta el a zuhanyt, viszont a fűtés hőtárolós radiátorokkal volt megoldva. Ami azért jó, mert az éjszakai áramról felfűt a hőtároló egység, és napközben lehet szabályozni, hogy a tárolt hőt, hogy adja le. Elektromos bojler szolgáltatta a csapok melegvíz ellátását, amit szintén nem használtunk.
    There was an electric shower in Scotland but the heating was unusual for us. There were heat storage radiators which is good because they heat up at night from the cheap, night electricity and daytime it can be controlled how to release the heat. There was an electric boiler for taps but we did not use it.
  5. Visszatérve Derby-ba, az egyik legmodernebb lakóházban laktunk. Itt a melegvíz ellátást egy hőtárolós, hőcserélős, elektromos bojler végezte. Ami azt jelenti, hogy van egy zárt víztartály a lakásban, amiben fölmelegedik a víz. Egy hőcserélő ezt a melegvízet használja, hogy felmelegítse a friss, hideg vezetékes vízet. A fűtést elektromos fűtőszálas radiátorokkal oldották meg.
    Back to Derby we lived in one of the most modern block of flats. The hot water was made by an electric, heat storage, heat exchanger unit. It means that there is a sealed water container in the flat where the water heats up. A heat exchanger use that hot water to heat up the cold tap water. For heating there was an electric panel heater.
  6. Az új otthonkánkban egy kis háztömbben pedig elektromos bojler látja el a csapokat, elektromos zuhany a zuhanyt, és hőtárolós radiátorok a fűtést.
    In our new flat in a small block of flats there is an electric boiler for the taps, electric shower and heat storage radiators for heating.
A következő bejegyzésben bemutatom a kis lakásunkat, amiket már sikerült beszerezni, és amiket még tervezünk. Ha van ötleted, tapasztalatod angol házakkal kapcsolatban akkor írd le egy megjegyzésben, szívesen olvasom. :)
In the next post I will show you our new flat, what we bought already, and what we are planning to buy. If you have any comments or experience about British houses please let me know in a comment, I am happy to read it :)