Angol ételek-Piték/English food-Pies

Emlékszem, amikor meséltem otthon, hogy vendéglátás menedzsmentet fogok tanulni, mindenki furcsán nézett, hiszen gondolták mit esznek az angolok? Fish and chipset (hal, sült krumplival). Tehát azt gondolhatnánk itt le is zárhatjuk a kaja kérdést, de nem.
I remember when I told my friends that I was doing hospitality management, they looked strange, because they thought English people eat just fish and chips. So we could think that that's about the English cuisine, but actually not. 



Ebben a bejegyzésben írtam az angol reggeliről.
Here I wrote about the English full breakfast.

Az első étel amiről írok, azok a piték. Mikor először meghallottam, a finom almás pite jutott eszembe. Pedig nagyon messze áll tőle. Ezek húsos piték. Mindegyik pite rétegekből áll.
A töltelék hús vagy húsos zöldséges ragu, a tetején vajas leveles tészta, omlós tészta vagy krumplipüré, és ez van sütőben megsütve.

The first category of dishes are pies. Firstly when I heard about it, I thought about the lovely apple pie. But it is different, because these are meat pies. All pies are layered. 
The pies can be filled with meat, meat and vegetables ragu, on the top there can be puff pastry, shortcrust or mashpotatoe and this is baked in an oven. 

Cottage pie: Ez a pite darált marhahús, zöldségek és krumplipüré rétegzése.
This pie is layered with mince beef, vegetables and mash potatoe.



Sheperd's Pie: A forrás szerint eredetileg az ételmaradékot használták fel a pite elkészítéséhez. Ugyanaz a téma mint a cottage pie, csak itt darált bárányhús+ zöldségek+ krumplipüré vagy néha sajtos krumplipürével a tetején.
This pie is originally made of leftovers. The same thing as cottage pie, but the meat is lamb and sometimes they put cheesemash on the top.


Steak and ale pie: Ez a pite úgy készül, hogy a marhahúst sörös (ale)  mártásban főzik. A tetejére leveles tészta kerül, mellé pedig sütőben sült burgonya, hasábburgonya vagy pedig krumplipüré, és természetesen párolt zöldségek.
This pie is made from beef chunks which is cooked in an ale sauce and there is puff pastry on the top. The side dish can be steamed vegetables and roasties, chips, or mash with steamed vegetables. 


Steak and kindey pie: Ez a pite marhahúsból és veséből (általában bárány vese) készül. A pite omlós-, és leveles tésztával is elkészíthető és természetesen adhatunk hozzá krumplipürét és/vagy főtt zöldségeket.
This pie is from minced beef and kidney (usually from lamb). This pie can be made with shortcrust and puff pastry, and of course mash and steamed vegetables. 

Pork pie: Ezt a pitét a többivel ellentétben hidegen eszik. Disznósonkából készül, a tészta pedig omlós tészta. Ezt a pitét általában magában eszik.
This pie is eaten cold in contrast with the previous pies. It is made from pork ham and with shortcrust pastry. This pie is consumed on its own.


Cornish Pasty: Ez egy nagyon hagyományos pite, amit szintén hidegen fogyasztanak. A tészta omlós tészta, a töltelék pedig marhahús, krumpli, turnip (amit fehérrépának fordít a szótár, de Norbi azt mondja, ez nem fehérrépa, ezt otthon nem nagyon fogyasztjuk) és hagyma.
Cornish Pasty: This is a very traditional pie, which is also consumed cold. The pastry is shortcrust, and it is filled with beef, potatoe, turnip and onion.

Mince pie: Haha, most azt gondolnátok, milyen húsos pite jöhet még... Ez nem húsos, ez a kakukktojás. Ezt karácsonykor szokták enni az angolok. Ezt a pitét megtöltik mincemeat-tel, ami darált aszalt gyümölcsből készül. Nagyon finom étel, általában melegen tálalják.
Haha, this is not a meat pie. English people usually eat it on Christmas. It is stuffed with mincemeat which is made from minced dried fruits. This is a very delicious meal, they usually serve it warm.


Ugyanúgy vannak édes, gyümölcsös piték, mint otthon. Például almás és meggyes pite.
There are also sweet, fruity pies like at home. For example apple and sour cherry pie. 

Pitéket a legtöbb büfé, pub, szupermarketek és a Greggs is árul, tehát nagyon könnyű beszerezni.  A Greggsben akár 1fontért is vehetünk egy pitét.
Most of the bistros, pubs, supermarkets and also Greggs sells pies, so it is easy to buy. Moreover you can buy pies in Greggs for a pound.