Piros foltok- avagy az angol egészségügy/ Red spots- Health service in England




A mai bejegyzésben, először is röviden be szeretném mutatni az itteni egészségügyi szervezetet (NHS). Majd leírom hogyan kell regisztrálni a házi orvoshoz, beszélek az ügyeletekről és megosztok pár történetet is.

In today's post I will briefly introduce the National Health Service (NHS). Then explain how to register to the GP, speak about walk-in centre-s and emergency departments and finally I will share some stories.

Szóval az NHS a National Health Services rövidítése, jelentése Nemzeti Egészségügyi Szervezet. Nagy- Britannia szerte külön van NHS Skóciában, Wales-ben, Észak-Írországban és Angliában. Ez a szervezet adókból, a befolyt társadalombiztosítási díjakból és egyéb pénzügyi forrásokból tartja fent magát. Amint azt a Társadalombiztosítás c. bejegyzésben írtam, a TB-t ha dolgozol akkor levonják a béredből, ha diák vagy, akkor pedig az iskola által vagy biztosítva. Az alap háziorvosi és kórházi ellátásért nem kell külön fizetni. (Forrás)

So the NHS is the National Health Service. There are separate NHS systems throughout in Great Britain in Scotland, Wales, North- Ireland and England. NHS is mainly funded from tax, national insurance and from other financial sources. As I wrote National Insurance post, the NI is deducted from your salary if you work, and if you are a student you are insured by the school. You do not have to pay for general care at GP and in hospital. (Source)



Ha valaki kiköltözik Angliában hosszabb vagy rövidebb időre, az első lépések mint bankszámla igénylés, SIM kártya vásárlás, TB szám megigénylése után, érdemes beregisztrálni a házi orvoshoz (General Practise azaz GP). Nem telik sok időbe, és 'akármi történhet' alapon, érdemes minél előbb ezt megcsinálni.
Keresd meg a legközelebb lévő rendelőt (surgery a neve angolul), és kérj egy regisztrálási formanyomtatványt. Itt meg tudod nézni, hogyan néz ki ez a formanyomtatvány. Le kell írnod a születési dátumodat (ezt néha D.O.B-nek rövidítik azaz Date of Birth), honnan jöttél, mióta élsz Angliában, az angliai címedet stb. Néhány rendelő kérheti az útleveled/személyigazolványod bemutatását, és esetleg egy lakcím igazoló dokumentumot (ez általában egy közügyiszámla, levél a banktól stb.). A regisztrálásról bővebb információt itt találsz.

If someone moves to UK for a long or a short period of time, after the first steps such as applying for bank account, buying a SIM card, applying for NI, you should register at the GP (General Practise). It does not take too much time, but "anything could happen", so it is better to register as soon as you can.
Search for the nearest surgery and ask for a registration form. Here you can see how it looks like. You have to write your date of birth (D.O.B), where did you come from, when did you move to UK, your address in UK etc. Some surgery can ask for your Passport/Identity card and for a address proof (which could be a utility bill, bank statement etc.) Find out more about the registration here.

Ezután már is tudsz kérni időpontot egy általános vizsgálatra (ami kötelező), ahol felveszik az alap adatokat, testsúly, magasság, van-e allergiád, más egyéb betegséged, és itt tudod megbeszélni a fogamzásgátlási lehetőségeket is. Ahogyan már ebben a bejegyzésben írtam róla, itt a fogamzásgátlás ingyenes, legyen az tabletta, injekció, spirál akármi. Erről a házi orvos megfelelő tájékoztatást fog adni.

After this, you can ask for an appointment for general examination (which is compulsory), where they record your basic data such as weight, height, are you allergic to something, do you have any other illness, and you can discuss any contraceptive options as well. As I mentioned in this post the contraception is free of charge whether it is contraceptive pill, injection or spiral etc. You can get more information from your GP.

Itt a házi orvoshoz való időpont kérés úgy működik, hogyha sürgős de még nem kell menni kórházba akkor reggel 8-kor kell telefonálni egy aznapi időpontért. Ha nem sürgős egyáltalán, akkor kb egy hét múlva kaphatsz időpontot. Természetesen rendelője válogatja, de a 6-szori költözés alkalmával én mindig ezt tapasztaltam.
Itt is van egy adott házi orvosod, ugyanakkor ha éppen nincs nála időpont akkor más fog megvizsgálni. Így történhetett az, hogy egy betegségem alkalmával 3-an vizsgáltak meg, 3 különböző időpontban (lásd lejjebb).

If you want to arrange an appointment, if it is urgent but you do not have to go to hospital then you have to call for a same day appointment around 8 am. If it is not urgent at all, then you can get an appointment for a week later. Of course there are different surgeries, but as we moved 6 times already, thats what I experienced.
You will be assigned to a GP, but if there is no appointment for your GP, then another doctor will examine you. That is why it could happen, that during one illness 3 doctor examined me at 3 different occasions. (see below)

A házi orvos vizsgál meg bármiről is legyen szó, majd aztán tovább küld az adott szakrendelésre. Nem tudsz külön időpontot kérni az adott szakorvoshoz, hanem mindenhova beutaló kell. Minden féle problémát először a házi orvos lát el, és ha komolyabb a probléma, vagy meghaladja az orvos tudását, akkor majd tovább küld. (Szóval például a nőgyógyászati vizsgálatokat is a házi orvos látja el)

The GP examine you first, and then refer to the special departments. You cannot arrange an appointment to the special department, you need a referral to everywhere. The GP take care of all problems, and if the problem is severe or he cannot help at all, then he willl send to the special department. (So for example the GP examines any gynecology problem)

Ha csak egy kis szóbeli segítségre van szükséged, akkor hívd fel a 111-es számot, ahol megfelelően képzett szakember segítek. Erről bővebben írtam egy bejegyzésben , vagy pedig ajánlom az NHS honlapját.

If you just need a bit of advice, then call 111 where qualified nurses/doctors will help you. I wrote about in this post earlier, or I recommend the NHS website.

Ha sürgős esetről van szó, akkor a mentőt a 999-es számon lehet hívni, vagy pedig bemenni a helyi kórház ügyeletére. Az itteni ügyeletet Walk-In centre-nek hívják (további információért kattints ide, vagy pedig nézd meg a videót), a sürgősségit Emergency Department-nek.

If you are in urgent need then call the ambulance on 999, or go to the Emergency Department in the local hospital. You can go to a Walk- In centre for minor injuries (for more information about this, click here or watch the video) or go to the Emergency Department.



Nekünk már sajnos volt szerencsénk nem is egyszer ellátogatni a sürgősségire. Egyszer amikor a térdem bedagadt, aztán nem olyan rég pedig azért mert egy alap megfázásból fulladni kezdtem, és alig bírtam levegőt venni. Mindkétszer 3 órát dekkoltunk az ügyeleten és sajnos habár a kórház felszereltsége nagyon jó, a szolgáltatás hagy némi kívánni valót... Amikor fulladtam, az orvos hosszas hezitálás után gondolta felír paracetamolt (fájdalomcsillapító), hogy ne fulladjak többet....Erre Norbi kérdezett rá, hogy kaphatnék-e esetleg inhalátort, mert hát a paracetamoltól valószínüleg még a mai napig fulladnék.... Szerintem elég gáz, hogy ezt egy orvos nem ismeri fel és az én páromnak kell kikönyörgnie az inhalátort, ami egy fulladásra alap....

Unfortunately we had to go to the emergency department couple of times already. Once when my knee got swollen, and another one happened not so long ago, from a "normal" flu I had an asthmatic attack, I could not breath. At both times we were waiting 3 hours, and however the hospital is well equipped, the service was not the best...When I could not breath the doctor after a long hesitation thought paracetamol would be the best treatment.... Norbi asked, if I could get an asthma inhalator because from paracetamol I would still not be able to breath... I think it is really awkward that the doctor did not recognise this, and my partner had to beg for it...

A másik negatív élményem 5 hete kezdődött. Szóval egyik pillanatról a másikra megjelentek piros pöttyök a testemen random helyeken. Aztán egyre nagyobbak és többen lettek, majd kiszáradtak és néha viszkettek. Elmentem egy hét után a házi orvoshoz, aki azt mondta nem tudja mi ez, felírt kenőcsöt (mellékesen jegyzem meg, hogy bőr gomba kezelésére) és anti- biotikumot. Egy hét múlva vissza kellett mennem, mert egyre rosszabb lett a helyzet. Felírt egy gyógyszert (allergia miatt, hátha az a baj) és két fajta kenőcsöt bőrfertőzésre és ami ekcémára való. Nyílván egyik sem segített a problémámon. Aztán egy nap Norbi nagyon kutatott az interneten, és megtalálta a bőrproblémámat.

The another negative thing happened with me, it started 5 weeks ago. So from one day to another red spots appeared on my body at random places. They became bigger and I gradually had more and more of them, then they dried out and sometimes were itchy. After a week I went to see the GP, who did not know what it was, but he prescribed a cream (for skin fungus) and some anti-biotics. After a week I went back again because the spots got worse. Again he prescribed some pills (for allergic reaction) and 2 types of creams for skin infection and eczema. Of course, none of these helped. And then Norbi were searching on the internet, when he found my skin problem. 

Minden a leírás szerint történt/történik, a tünetek, a pöttyök kinézete minden ugyanaz mint az én pöttyeim. A betegség neve Rózsahámlás (Pytiriasis Rosea). Harmadjára is visszamentem a házi orvoshoz, hátha ő is rájön végre, hogy mi a bajom. Közölte, hogy neki aztán halvány lila fogalma sincs mi lehet.... Elővett egy bőrgyógyászati könyvet, abban sem találta meg a megoldást. Elmondtam neki, hogy mi a Rózsahámlásra gyanakszunk, csakhogy nekem olyan területeken jelennek meg a pöttyök amik a kivételek (végtagok, comb stb, "normális esetben csak a törzsön jelenne meg.."). Utána nézett ismét, mostmár célirányosan. Ééééés a végén kijelentette, köszöni a diagnózist, ez a bajom... Hát király. Nem egy ritka bőr betegségről beszélünk és egy orvos sem tudta kitalálni (3-an vizsgáltak meg összesen), csak az én drága párom. Mivel erre a betegségre nincs gyógymód, hanem 2-12 hét alatt magától eltűnik, ezért a házi orvosom sem írt fel semmit. Aztán még azon a héten a munkahelyemen egy kollégám felismerte a betegségemet, és ajánlotta a steroid krémet (1%-os), hogy az majd leviszi. Éééés láss csodát, 1 hét krémezés után már sokkal jobb a bőröm mint volt. Még mindig pöttyös, de már eltűnőben.

Everything happens as it was in the description, the look of the spots were totally similar to mine. The name of the skin problem is Pytiriasis Rosea. Again I went back to the GP, I thought they would finally figure out what my problem was. She said she does not have a clue.... She even read a dermathology book, but she could not find the diagnose. I told her what we found, but the spots appears on those places what are usually the exceptions (limb, thighs etc, normally it would appear on the trunk). She did some research and she said, 'well thanks for the diagnose, that is my problem'.... Great, thanks... It is a common skin problem, and the GP could not figure out what it was (3 people examined me), just my partner. Unfortunately there is no treatment for this problem, it will disappear within 2-12 weeks, therefore the GP did not prescribe anything. And then on that same week, one of my colleague recognise my skin problem and she recommended the streoid cream (1%). Finally, after 1 week of appyling the cream, it is much better. I still have the spots, but they started to disappear.

Az viszont nagyon pozitív, hogy amikor a térdemmel voltak problémák, akkor MRI-re beutalt a házi orvos, ezáltal kitalálták mi a baj a térdemnek. A várólista nagyon rövid volt, ezért egy hónap múlva már meg is vizsgáltak.

Although that was really positive when I had problem with my knees, and I was refered to MRI where they figured out what was the problem with my knee. The waiting list was really short, therefore I just had to wait a month for it.