Hol tanuljak tovább?/Where to study further?

A mai bejegyzésben segíteni szeretnék abban, hogy ki tudd választani, hol tanulj tovább. Sokan akik Angliába költöznek gondolkodnak azon, hogy tovább tanuljanak, de nem tudják hogyan kezdjék el.
In  today's post I would like to help you where to study. There are many people who move to England and thinking of studying further but do not know where to start.


Először is azt kell eldönteni, hogy College-ba szeretnél menni vagy pedig Egyetemre. Talán úgy lehetne összefoglalni a kettő különbségét, hogy míg az egyetem diplomát ad egy adott szakból, addig a College egy képesítést ami nem egyetemi szintű (az egyetem 4es szinten kezdődik). Sajnos külünböző szótárak különbözőképpen fordítják a College jelentését, én inkább maradok az angol megfelelőjénél.

First of all, you have to decide if you want to go to  College or a University. The difference is between the two is that a university gives you a degree in the chosen field but college gives you a qualification which is not on a higher education level (university starts on level 4). 

Sokan azt gondolják, hogy nincs esélyük bejutni egy angol egyetemre, pedig ez egyáltalán nincs így. Meg kell próbálni, veszíteni nem veszítesz semmit (maximum a jelentkezési díjat). Egyetemenként változik a felvételi követelmény, de külföldi tanulóktól általában kérnek egy nyelvvizsgát, ami leggyakrabban az IELTS de mást is elfogadnak (Amikor már kiválasztottad az egyetemet és a szakot, érdemes ennek is utánaérdeklődni).

Many people think they have no chance to get into a uni, but it is absolutely not true. You have to try it, you cannot lose anything (except the application fee). The entry requirements varies by universities, but usually IELTS or another language exam is required from a foreign student. (When you know which uni and course you want to choose, ask a student liaison officer about the language requirement)
Én anno College-ba szerettem volna jelentkezni, de azt tanácsolták, hogy próbáljam meg az egyetemet. Megcsináltam az IELTS nyelvvizsgát és 3 szakot jelöltem meg a University of Derby-n belül, Vendéglátásmendzsment, Rendezvényszervezés és Humán Erőforrás Menedzsmenet. Sajnos ez utóbbira nem vettek fel, így az első kettőből kellett választanom. Szerettem a vendéglátást, két évig csináltam de másodév után átjelentkeztem Humán Erőforrás Menedzsmentre és Üzleti Menedzsmentre ahol ismét a másodévre kellett visszamennem. Idén szeptembertől fogom befejezni az egyetemet és végre a kezembe tarthatom majd az angol diplomámat.

I wanted to apply to College but some people suggested me to apply to university instead. I completed the IELTS language exam and applied for 3 courses in University of Derby. Hospitality Management, Event Management and Human Resource Management. For some reason I was not successful in the latter so I had to make a decision between the first two. I loved hospitality, I have studied it for two years when I changed my course to Human Resource Management and Business Management what I had to start from second year again. I will finish this course in this academic year, and finally get my British BA degree.

Imádom az itteni tanítás módszereket, azt, hogy lehetnek saját gondolataim és tudok kreatívoskodni a beadandók alkalmával. Ezalatt a pár év alatt csináltam már egyedül de csoporttal is prezentációkat, videóprezentációt, reportokat, esszéket, szakirodalmi összefoglalókat rengeteg fotóval, képpel és színnel. Nagyon élvezem azt, hogy elemezhetem az adott problémát és megoldásokat ajánlok rá, hogy különböző cégekkel lépek kapcsolatba és ezzel is bővítem az ismeretségi körömet. Egyszerűen imádom.

I love the teaching methods in this uni, and also that I can have my own thoughts and be creative during assignments. During these couple of years I have done  presentations, video presentations, reports, essays, literature review with lots of photos, pictures and colours on my own and in a team as well. I really enjoy analysing issues and suggest appropriate solutions to them, also that I can get in touch with different companies which helps me to expand my network. I just love it.

Összefoglalva
Summary
1.Tanfolyam
Courses


  • Sokféle ingyenes és fizetős tanfolyam van Angliában. Én elvégeztem egy ingyenes, online tanfolyamot a Vision 2 Learn-ön keresztül. Itt írtam róla bejegyzést.
    There many free and paid courses in England. I completed a free, online course by Vision 2 Learn. I wrote a post about it here.
  • Érdeklődj a helyi JobCentre-nél (munkaügyi központ), hiszen ők is el tudnak küldeni téged szakmát tanulni, nyelvtanulásban is segítenek, önéletrajzírásban és Interjú felkészítésben is.
    Ask for help in the local JobCentre, because they can send you to study further, they also help in language learning, CV writing and preparing you for an interview etc.
  • Érdeklődj a helyi könyvtárban, ők is indítanak tanfolyamokat például Önéletrajz írásról, kreatív írásban,brit állampolgárságra való felkészítésben stb is segítenek.
    Also, go to the local library as they do trainings as well such as CV writing, creative writing, citizenship course etc.
Hasznos honlapok
Useful websites

2. College

Valószínüleg több College van abban a városban ahol élsz így érdemes jobban körülnézni, érdeklődni a szakokról (GCSE vagy A level és milyen témakört szeretnél tanulni), a tanítási módszerekről, órarendről (nappali, levelező, online) és elmenni a Nyílt Napra ahol biztosan tudsz a tanárokkal beszélni, több információt kapsz az iskola felszereltségéről, pénzügyi forrásokról stb. Első lépésként nézd meg a www.google.co.uk a hozzád legközelebbi iskolákat.

Probably there are more Colleges in your town so it is advisable to look around, ask about the different courses (GSCE or A level, and what do you want to study), about the teaching methods, timetable (full time, part time, online) and go to an Open Day where you can speak with tutors and get more information about the facilities and financial help etc. First step is to go to www.google.co.uk to find the closest Colleges to you.

3. Egyetem
University

Minden nagyobb városban található egyetem, persze Londonban több is van. Itt is azt tudom ajánlani, hogy először is kezdj el azon gondolkodni, hogy mi érdekel, aztán hogy nappali tagozaton, levelezőn, távoktatásban vagy pedig online szeretnél tanulni. Egyre több egyetem indít online szakokat, többek között a Derby egyetem is ahol mi tanulunk. Nem kell aggódni, teljesen mindegy, hogy nappalin, levelezőn, távoktatásban vagy online tanulsz, a diplomád ugyanannyit fog érni, nincs semmilyen különbség. Rendelj propektust az egyetemtől, menj el Nyílt Napra, vegyél részt Webinarokon.

There is a university in every big cities and of course there are more than one in London. Firstly think about what you want to study, and if you want to do it in full time, part time, distance learning or online. More universities are starting online courses, including University of Derby where we study. You do not have to worry, it does not matter if you study in full time, part time, distance learning or online, your degree will be the same there will not be any difference. Order a brochure, go to Open Days and attend on Webinars.

Anglián belüli egyetemek a teljesség igénye nélkül:
Some universities in England:


University of Derbyhttp://www.derby.ac.uk/
                      Online: http://www.derby.ac.uk/study/onlinelearning/
Nottingham Trent Universityhttp://www.ntu.ac.uk/
University of Birminghamhttp://www.birmingham.ac.uk/index.aspx
Manchester Metropolitan Universityhttp://www2.mmu.ac.uk/
University of Liverpoolhttp://www.liv.ac.uk/
University of Oxford: http://www.ox.ac.uk/
University of Cambridge: http://www.ice.cam.ac.uk/
                             Online: http://www.ice.cam.ac.uk/courses/online-courses
City University Londonhttp://www.city.ac.uk/

Írtam már egy bejegyzést a Nyílt Egyetemről, azt is érdemes elolvasni.
Ezen a linken 1000 ingyenes tananyag van különféle egyetemekről: http://www.openculture.com/

I wrote a blog post about Open University which is worth reading.
On this link you can find a 1000 free learning materials from different unviersities: http://www.openculture.com/

4. Chartered Institute
Nem tudom ennek mi a magyar megfelelője, de ez az az Intézmény ami összefoglalja az adott témakörben dolgozó embereket és tréningekkel, tananyagokkal segíti azokat. Továbbá hivatalosan elfogadott szakembereknek minősülnek az Intézmény által.
Chartered Institutes are gathering people who are working in the same field and help them with trainings and learning materials. Also they are approved professionals by that particular institute.
Chartered Institute of Marketing http://www.cim.co.uk/Home.aspx
Chartered Institute of Management Accountants www.cimaglobal.com
Chartered Institute of Public Finance and Accounting: www.cipfa.org
Chartered Institute of Personnel and Development: www.cipd.co.uk/

Az angol Wikipedia-n talász egy teljes listát az ilyen Intézményekről.
You can find a full list of the Institutes on the English Wikipedia.

5. Honlapok arról, hogy hogyan nyisd meg a saját vállalkozásodat:
Websites about how to open your own business:
Derbyshire: http://www.evolvederby.co.uk/
Luton, Stevenage, Bedford: http://www.wenta.co.uk/starting-in-business-workshop
Nationwide: http://www.prime.org.uk/courses/
Online: http://www.myownbusiness.org/
Kiállítás Londonban/ Exhibition in Londonhttp://www.bstartup.com
Kormányzati honlap/ Government websitehttps://www.gov.uk/browse/business

6. Pénzügyi támogatás Felnőtt tanulók részére
Financial help for Adult Learners: 
Kormányzati honlap/ Government websitehttps://www.gov.uk/grant-bursary-adult-learners
Karrier Hitel a bank által/ Career Loan from the bankhttps://www.gov.uk/career-development-loans

Remélem tudtam segíteni azoknak, akik a továbbtanulásban gondolkodnak. Írj hozzászólást a tapasztalataidról, ha tudsz valami hasznos honlapot vagy van kérdésed erről a témáról.

I really hope I could help for those who are thinking about stuyding in further/higher education. Write a comment about your experience, if you know any useful websites or you have question about this topic.