Oktatási rendszer Angliában 1./Education system in England 1.

Az egyetemi könyvtárban találtam egy nagyon jó könyvet, ezt fogom felhasználni az elkövetkezendő bejegyzésekben. A címe Studying in the UK, a szerző Cerys Evans, 2011-es kiadás, amiben az új jogszabályokról, és egyéb változásokról is szó van.
I found a very good book in the library of the university, which I will use in the next posts. The title is Studying in UK, Author: Cerys Evans, Published: 2011. You can find the changes and new regulations of 2012 and much more.




A mai téma az oktatási rendszer az Egyesült Királyságban. Az itteni rendszer különbözik a magyar oktatási rendszertől, mind abban, hogy mit várnak el az egyéntől, mind pedig az egész rendszer felépítésében.
Today's topic is about the education system in UK. The system differs from the Hungarian education system, not just the whole, but what is expected from a student.



A kötelező oktatás 16 éves korban véget ér a GCSE vizsga letételével. A GCSE (General Certficate of Secondary Education), olyan mint otthon az érettségi. (az érettségi sokkal jobb, többer ér mint a GCSE). Ezután sok diák folytatja az A level letételével,  (General Certificate of Education Advanced Level) jelent, ami egy egyetemet megelőző kurzus, ahol a tanulók pár tantárgyat tanulnak részletesen, olyan mint a szakosodás az egyetemen. Ez a kurzus 2 évig tart.
Még van egy alternatív kurzus amit International Baccalaureate-nek hívnak, amit a szótár nemzetközi érettséginek nevez. Itt a tanuló adott tárgyköröket tanul, nem pedig külön tantárgyakat. Erről még nem hallottam eddig.

The compulsory schooling ends at age 16, when students complete the GCSE (General Certficate of Secondary Education). After this most of the students go to do A level (General Certificate of Education Advanced Level) which is a pre-university qualification where students study some subjects in depth. It takes 2 years.
There is an alternative qualification which is called International Baccalaureate where students study subject groups instead of individual subjects. I have never heard about this before.

Az egyetemen probléma nélkül elfogadták az érettségimet, le sem kellett fordíttatnom. Egy programban megnézték mi az angol megfelelője és kész.

When I applied to the university I did not have to translate my Érettségi which is equivalent with GCSE.

Ahogy a könyv szerzője írja a legfontosabb módszer az, hogy a diákoknak kérdezniük kell, majd a kérdést megvitatják és elemzik. A diákokat bátorítják az önállóságra, és, hogy felelősséget vállaljanak a dolgaikért.

As the author says the most important method in the English education system is that students have to ask, then discuss and analyse. Students are encouraged to work individually and to take responsibility for their own work.