Mi az a Shrovetide? What is Shrovetide?



A cím becsapós egy kicsit, mert a kifejezés Shrovetide a 3 napot Húshagyó Vasárnapot, Hétfőt, Keddet egybefoglaló kifejezés, amelyet a Hamvazó Szerda követ. A bejegyzés nem erről fog szólni. :)

The title is tricky, because Shrovetide is a collective word for Shrove Sunday, Monday and Tuesday and what is followed by Ash Wednesday. This blog post is about something else :)

Minden évben ilyenkor rendezik meg a Királyi Húshagyó Foci (Royal Shrovetide Football) rendezvényt Asbourne-ben, ami Derbytól  20km-re van. A játék időtartama Húshagyó Kedd és Hamvazó szerda délután 2-től este 10-ig.

The Royal Shrovetide Football games are organised at this time every year in Ashbourne, which is 20km far from Derby. The games are held on the Shrove Tuesday and Ash Wednesday from 2pm-10pm. 


Ez a játék visszanyúlik a 12.századig II. Henrik uralkodásáig, tehát egy régi hagyományról beszélünk. Sajnos egy tűzvészben az összes régi dokumentáció megsemmisült, ezért csak találgatni lehet, mi volt az eredeti célja a játéknak.

The games dates back to the 12. century to the reign of Henrik II. so this is a really old tradition. Unfortunately all the documentation was destroyed due to fire, therefore there are just speculations about what was the original purpose of the game.

A képen sajnos nem az eredeti focilabdát látjuk, hanem egyet az 1887-es évből. A labda különlegessége, hogy portugál parafával van megtöltve, hogy a vízben ne süllyedjen el.

Unfortunately it is not the original ball on the picture, this one is from 1887. The ball is special because it is filled with Portugese cork so it cannot get sank in water.



Károly Wales-i herceg elindítja a játékot 2003-ban.
Charles the Prince of Wales starts the game in 2003.

Tehát a játék lényege az, hogy van két csapat a Up'ards és a Down'ards attól függően a város melyik részéről jöttek a játékosok. (Persze a valóságban ezt nem tartják be annyira, bárki játszhat bármelyik csapatban.) Az Up'ards csapatnak az ellenség "kapujába" Sturstonba kell a labdát eljuttatnia, a Down'ards-nak pedig a Cliftonba, a városon keresztül határok nélkül, akár a folyón keresztül is :) A két hely egymástól 3 mérföldre, azaz 4.8 km-re található.

So, the main point of the game, that there are two groups the Up'ards and the Down'ards depeding on which side of the town people were born. (In reality it really does not matter, anybody can play on any side) The Up'ards have to score the goal in to Sturston and the Down'ards to Clifton, through the town sometimes even in the river. :) The two places are 3 miles = 4.8 km far from each other.





Up'ards "kapuja"/ Up'ards goal

Down' ards "kapuja"/ Down'ards goal

A labdát lehet rúgni, habár általában "ölelik" a dúlakodás miatt, innen is jön a játék másik megnevezése:  Hugball.
The ball can be kicked, however it is mostly hugged by the scrum, that is why it is called Hugball.


A boltok tulajdonosai bedeszkázzák a kirakatokat, mert a labda bármerre repülhet :)
Shopowners board-up their windows, because the ball can fly anywhere :)


Habár "a játék határok nélkül" itt érvényesül mégis van pár alapszabály:
  • Nem lehet embert ölni, a szükségtelen erőszakot pedig elítélik.
  • A labdát nem lehet motor működésű járművel szállítani.
  • A labdát nem lehet elrejteni táskába, kabát alá vagy hátizsákba stb.
  • Temetők és a város emlékkertjei szigorúan elkerülendők játék közben.
  • Tilos játszani este 10 után.
  • Mielőtt a labda gólt ér, meg kell érinteni 3szor a gól területén (tehát gondolom az ellenség területén)

However the game is limitless, there are some basic rules: 
  • Committing murder or manslaughter is prohibited. Unnecessary violence is frowned upon.
  • The ball may not be carried in a motorised vehicle.
  • The ball may not be hidden in a bag, coat or rucksack etc.
  • Cemeteries, churchyards and the town memorial gardens are strictly out of bounds.
  • Playing after 10 pm is forbidden.
  • To Score a Goal the ball must be tapped 3 times in the area of the Goal.

Amennyiben a labda célba ér 5óráig, akkor elindítanak még egy játékot. Ha a labda 5 után ér célba, akkor aznap már nem indítanak még egy játékot. Aki bevitte a labdát a célba, megtarthatja a labdát.

If the ball is goaled before 5pm, they start a new game. If the ball is goaled after 5pm, they do not start a new game. The player who made the score can keep the ball.

Érdemes megnézni a videót:
It is worth to watch the video:


Akit bővebben érdekel a téma, ajánlom az angol Wikipédiát, és két BBC cikket itt és itt.
If you want more information, then I recommend the Wikipedia, and two articles on BBC click here and here.