Az én kiskutyám/ My little puppy

Ahogyan azt már az előző bejegyzésben említettem, kaptam a szülinapomra egy kiskutyát. A mai bejegyzésben elmesélek mindent attól kezdve, hogy hol találtuk őt, mi volt az állatorvosnál stb.
As I have mentioned in the previous post I got a puppy for my birthday. In today's post I will tell you everything starting from getting her to what happened at the vet etc.



Itt Angliában általában £200 kezdődnek a kutyus árak, sőt a fajtiszta kutyák nagyon költségesek tudnak lenni. Tudtuk, hogy nekünk nincs nagy igényünk: kistestű kutyus, jack russell féle (ha lehet, de ha nem, nem baj) keverék és lehetőleg max £200.
Eladó kutyákat lehet találni az interneten, Gumtree-n és az RSPCA (állatmenhely) honlapján is. Az állatmenhelyen is elkérnek több száz fontot a kutyáért, ami nekem elsőre furcsa volt, de abban benne van az is, hogy chipeltetve van a kutyus, beoltva és persze etetve, itatva- így tartja fent magát a menhely.

Here in England, the price of a dog starts at £200, and pedigree dogs could be very expensive. We knew that we do not have big demands: small size dog, jack russell breed (it is not that important), cross breed and max £200.
You can find dogs for sale on the internet, on Gumtree and also on the RSPCA's website. You have to pay couple of hundred pounds for a dog even if you buy it from RSPCA, which was strange for me at first, but this includes the microchip, vaccinations and the food and drink the dog received- thats how the organisation maintain itself.

Szóval a Norbi már egy ideje bújta a kutyusos hírdetéseket és GumTree-n talált egy nagyon rövid leírást 4 jack russell- tacskó kutya kislányról £100. A fényképe egyből megtetszett mindkettőnknek, így munka után elmentünk Nottingham-be megnézni a kiskutyákat. 5 perc múlva már hoztuk is hazafelé Poppy-t. :)

So Norbi was searching for a dog for a long time, when he found a short advert about 4 jack russell sausage dog (dachshund) bitches for £100. We both liked the dog on the photo, so after work we went to Nottingham to see the dogs. After 5 minutes we were on the way back with Poppy. :)
Már rég elterveztem ha lesz kiskutyám Poppyseed-nek (jelentése: mák) fogják hívni, röviden Poppy-nak (jelentése lehet mák vagy pipacs). Poppyseed a kedvenc angol szavam és egyszerű kiejteni, az angolok is értik. Szóval 8 hetesen jött a mi kis otthonunkba, és kb. 900 grammosan. Az első éjszaka nem volt annyira rossz, párszor felkelt, sírt, de aztán visszaaludt. Az első pár napon az ágyunk mellett aludt, de most már a nappaliban lakik és este ha akar átjön hozzánk.

I have planned a long time ago that if I will have a dog it will be called Poppyseed, aka Poppy. Poppyseed is my favourite English word, it is easy to pronounce and English people understand it as well. So Poppy came to our little home weighting almost 900 gram. The first night was not that bad, she woke up couple of times, cried, but then went back to sleep. On the first days she slept next to us, but now she lives in the living room and if she wants she comes over to our bedroom.
Kedd este hoztuk haza a kiskutyát de akkor ételen kívül nem tudunk neki semmit venni, ezért másnap elmentünk a Pets at home-ba kiságyért, játékokért, kiskutyus ételért. Vettünk még neki training pad-et, (aminek nem tudom a nevét magyarul, de ez az a szőnyeg amire pisilhet, kakilhat), elkezdtük szobatisztaságra nevelni.

We brought her home on Tuesday evening but except food we could not buy anything for her, so on the next day we went to the Pets at home for bed, toys and puppy food. We also bought training pads so we have started to house train her.
Pets at home egy kisállatkereskedés, amely tartalmaz egy szupermarket nagyságú kereskedést, egy kutyakozmetikus szalont és egy teljesen felszerelt állatorvosi rendelőt. Itt van egy kiskutya csomag, ami £50, ebben benne van a két oltás, chipeltetés, állapotfelmérés, bolhátlanítás, féregtelenítés, körömvágás és 4 hét ingyenes biztosítás. Az állatorvos nagyon kedves volt, beadta az első szurit és kétszer is megpróbálta beültetni a chippet de annyira pici volt a kutyus, hogy az kiugrott a bőréből. Befújta bolhátlanító sprayvel ami azt mondta 3 hónapig jó lesz, és adott egy féregtelenítő tablettát amit itthon kellett beadni kajával együtt.
Drága kis Poppy nagyon beteg lett, rossz volt ránézni, de aztán este 10-kor mintha mi sem történt volna, kipattant az ágyból és már játszott is.

Pets at home is a petshop which includes a supermarket sized shop, grooming salon and a fully equipped veterinary clinic. There is a puppy package which is £50, this includes 2 vaccinations, chip, full health check, de- fleaing, deworming, nail cut and 4 weeks free pet insurance. The vet was really nice, she gave the first vaccination and tried to put in the microchip twice but Poppy was really small so the chip popped out from her skin. She put a de- flea spray onto her skin which will last for 3 months and gave us a deworming pill to give her with food.
Little Poppy became very ill, but then at 10 pm as if nothing have happened she woke up and started playing.
Vártunk az állatorvosra

While we were waiting for the vet

Oltási könyv
Vaccination Certificate
Aztán most szombaton kellett vinnünk a második oltásra. Sikerült beadni neki a chipet és a szurit is nagyon jól bírta. Kicsit álmos volt, de amúgy nem olyan beteg mint a múltkor. Most már 1800 gramm a drága. :) Majd jövőhéttől mehetünk vele sétálni parkba, de egyelőre a kertbe mehet csak ki.

Then this Saturday we had to take her for the second vaccination. She successfully got the microchip and the vaccination. She was a bit sleepy, but she was much better than last time. Now she weighs 1800 gram. :) From next week we can take her for a walk to a park but for the time being we will take her to the garden.
Nagyon örülünk ennek a kis drágaságnak, előjöttek a gondoskodó "anyai" ösztönök. Tényleg olyan mint egy kis bébi, eszik-iszik-alszik-pisil-kakil- mi pedig lessük minden kívánságát. Persze, nem szeretnénk elkényeztetni, már megtanítottuk neki az Ül parancsot és most a Pacsi van soron és az, hogy nyugodtan egyen, ne morogjon ha elveszzük tőle az ételt.

We are so happy for this little princess, my caring mommy skills came out. She is like a little baby, eats-drinks-sleeps-pees-poops- and we are looking for her wishes. Of course we do not want to spoil her, we have already taught her how to Sit, we have started to Give paw and to be able to eat calm and do not growl if we take the food away from her.
Ennyi lenne egyelőre a kutyus sztori ha van rá igény, szívesen beszámolók róla időnként.
This is the story about Poppy so far, if you want I am more than happy to write about her sometimes.