Szent György nap/St. George's Day

Próbálok innentől kezdve figyelni az angol jeles napokra.
From now on I will try to write about feast days in England.



Szent György napját április 23-án ünnepelik a világ sok országában: Bulgária, Kanada, Németország, Olaszország, Görögország, Spanyolország, Törökország, Hollandia stb. Elméletileg Magyarországon is ünnepeljük, kövezzetek meg, de én még sosem ünnepeltem meg.

St George's Day is celebrated on 23rd April worldwide: Bulgaria, Canada, Germany, Italy, Greece, Spain, Turkey, Netherland etc.

Szent Györgyről azt kell tudni, hogy Törökországban született, majd később Palesztinában élt, és ő lett az egyik leghíresebb bevándorló, aki a monda szerint 800 évig munkálkodott Angliában. :) Ő az angolok jelképe. Egy sárkánnyal küzdött meg, míg Szent Patrik kigyóval. A sárkány a középkorban az ördögöt jelentette, tehát azt, hogy a szent mindig szembeszállt valami/valaki ellen. Szent György tiltakozott a római keresztényüldözés ellen.

You should know about St. George that based on the fictitious story he was born in Turkey, then he lived in Palestine, and he is probably the most famous immigrates who worked for 800 years in England. He is the symbol of "Englishness". He fought against a dragon and St Patrick fought against a snake. Dragon was commonly used to represent devil in the Middle Ages so it means that the saint confront with something/somebody. St. George protested against Rome's persecution of Christians.


Ő a védőszentje a katonáknak, íjászoknak, a lovasságnak és lovagiasságnak, a gazdáknak és a mezőgazdaságban dolgozóknak és ő segít a leprásoknak és a pestiseseknek.

He is the patron saint of soldiers, archers, cavalry and chivalry, farmers and field workers and he helps those who suffers from leprosy and plague.

Több információért (angol nyelvű honlapok az utolsót kivéve):
For more information:
Wikipedia 
Simple Wikipedia
http://www.stgeorgesholiday.com/st_george.asp
Magyar (Hungarian) Wikipedia