Toborzó kiállítás/Recrutiment exhibition

November 2-án elmentünk az egyetemmel egy "Toborzó kiállításra" Birminghambe.
We went to a recruitment exhibition to Birmingham on the 2nd November.



Nem tudom ez otthon, hogy működik hiszen nem követtem az eseményeket amikor még otthon laktam. Azt veszem észre, hogy itt nagyon nagy hangsúlyt fektetnek az employabilityre a foglalkoztathatósággal (ez a megfelelő fordítás?), azaz, hogyan adjuk el magunkat az interjún, hogyan legyünk jó munkaerők. Kis millió féle előadás, állásbörze, konferencia van erről országszerte.

I do not know if there are any recruitment exhibitions at home, because when I lived there I was not interested in it. What I can see here in England that the topic, employability is very emphasised, like how to sell ourselves on an interview, how to be a good employee. There are lots of conferences, exhibitions, lecture throughout UK.

Tehát visszatérve a mai bejegyzés lényegére elmentünk egy National Graduate Recruitment Exhibition-re, ami magyarul Nemzeti Diplomások Toborzó Kiállítása. Igazából mi még csak másodikosok vagyunk, de jövőre keresünk gyakorlati helyet, ezért elmentünk a barátnőmmel. A kiállítás ismét Birminghamben volt, ugyanott ahol a Food Show tavaly. Azt gondoltam ez nagyobb dolog lesz, több céggel, kihagyhatatlan ajánlatokkal. Hát csalódtam, mert én kimondottan HR-es gyakorlatot kerestem, abból pedig nem volt sok, ha volt is, akkor nem Derby körül. No, de mindegy, jó volt ez az egész tapasztalatnak.

So back to today's topic, we went to the National Graduate Recruitment Exhibition. We, my friend and I are just second year students, but we went there to look for placement. The Exhibition was in Birmingham like the Food Show last year. I thought it will be a bigger event, with lots of companies and special deals. I was disappointed, because I was looking for especially HR placements, but there were not that many and not even around Derby. But anyway, it was a good experience.



Ami viszont nagyon jó volt az az Assessment Centre, magyarul Értékelő Központ. Az Assessment Centre egy Értékelő Központ, amit itt kint a cégek legtöbb esetben használnak, amikor kiválasztanak. A lényeg, hogy ilyenkor sok pályázó összegyűlik, csoportokat alkotnak, és külön feladatokban kell megmérettetni magukat. A feladatok közben pedig erre szakosodott szakemberek figyelik meg a pályázókat. Sokféle feladat van mint például pszichológiai teszt, személyiség teszt, csoportos döntéshozós feladat. Aki itt jól teljesít, annak nagy esélye van megkap a munkát.

What I really enjoyed was the Assessment Centre. Assessment Centres became very popular, lots of companies use them when they select people. There are group of candidates who has to do group activities (4-8-10people, it depends) During the activities HR specialists observe the candidates. There are different types of activities like psychological test, personality test, group desicion making task. Who performs well, probably will get the job.

A kiállításon volt egy Assessment Centre, ahol csak 1 óránk volt, amire általában 1 egész nap áll a pályázók rendelkezésére. Csoportokra voltunk osztva, ahol egy feladatot kellett megoldanunk közösen. A feladat amit kaptunk: Van egy cég Angliában akik terjeszkedni akarnak. Mindenki más telephelyet kapott a csoportban, és meg kellett győzni/vagy lebeszélni a csoport többi tagját a mi telephelyünkről. A döntést befolyásolta a telephely ára, a toborzási költség, és természetesen a helyszín. Én Franciaországot kaptam meg, de az a telephely nem volt jó több szempont miatt is, így nem is erőltettem. Nyílván ilyenkor a szakember azt nézni meg, ki az aki meg sem mukkan, ki az aki a vezér szerepet tölti be a csoportba, ki tud értelmesen hozzászólni a témához.

There was an Assesment Centre on the Exhibition and we had only 1 hour which normally takes 1 day for candidates. We were divided into groups where we had to do one task together. The task was about a company in England who want to expand the business. Everybody got different plants in the group and we had to decide which plant is suitable. The decision was influenced by the price of the place, recruitment cost and of course location. I got France, but this plant was not good because of several reasons. During these activities, the specialist observes who is the person who does not talk at all, or who is the leader in the group and who can say something intelligent.


A feladat végén a szakember megosztott egy két dolgot rólunk. Például rólam azt, hogy nagyon jó dolgokat mondtam, és nem erőltettem az én "telephelyemet" mert tudtam nem jó választás. Azt is hozzátette, hogy amikor hallgatok akkor hátradőlök a székben, míg amikor beszélek előre hajolok, hogy szót kapjak. Nem mondta, hogy ez jó vagy sem, de mindenképpen érdekes, hiszen nem vettem észre.

At the end of the task we got feedback from the specialist. He said about me, that I said intelligent things, and I did not force my plant as I knew it would not be a good choice. He also added that when I was listening I sat back, but when I wanted to say something I bended forward. He did not say if it is good or bad, but it was interesting to hear because I did not know about this.

Sajnos időhiány miatt el kellett jönnünk az "előadásról", de nagyon megérte eljönni. Az Assessment Centre tetszett az egész kiállításon a legjobban. Ezen a héten, pénteken a PDP (az az óra, ami a foglalkoztathatósággal) órán szintén assessment centre lesz, 3 órán át fog tartani. :)

Unfortunately we had to leave earlier, but it was worth to try the assessment centre. This was the best thing on the Exhibition. There will be an assessment centre on this Friday on our PDP (Professional Development Passport) lecture  it will take 3 hours :)

Ami még ehhez a témához kapcsolódik, hogy ismét voltam egy önéletrajz szakértőnél, aki segített ráncba szedni az önéletrajzomat. Érdekel valakit, írjak róla?

What is also related to this topic, that I went to a CV specialist in the uni who helped me to have a better CV. Do you want me to write about it?