Hogyan vettünk autót Angliában?/ How did we buy a car in England?

Ebben a bejegyzésben segítséget szeretnék nyújtani abban, hogy hogyan tudsz autót venni Angliában. Elmesélem nekünk hol és mennyiért sikerült és mint mindig teszek fel hasznos linkeket is. Előre leszögezem nem mutogatni szeretném, hogy nekünk milyen autónk van, egyszerű információ nyújtásról van szó.
In this post I would like to help you how to buy a car in England. I will tell you how and where did we buy ours, and as always I will put some useful links in the post. I want to clarify in advance, I do not want to show off, I just want to help you by telling our story.


3 év szenvedés után anyagilag is úgy álltunk, hogy elgondolkodtunk azon Norbinak kell először jogsi aztán egy autó. Nézelődött sokat a neten, hogy melyik autótípust érdemes megvenni, milyen árban vannak és persze ami egyáltalán nem elhanyagolandó, hogy mennyibe fog kerülni a biztosítás.

After 3 years of struggling, we thought we have enough money for Norbi to do the driving licence first and then to buy a car. He was searching a lot on the Internet which type of car worth to buy, how much do they cost and of course which is quite important how much would be the insurance.

Szóval Norbi tavaly augusztusban megszerezte a jogosítványt és végül itt Derbyban bementünk egy autókereskedésbe (http://www.derbycarcentre.co.uk/) és ott találtuk meg az igazit. Egy gyönyörű 14 éves Skoda Fabia-t, el is neveztem Katicabogárnak. Elmondhatatlanul boldogok voltunk. Több évig szenvedtünk az autó hiánya miatt és most itt volt. A mi első saját autónk. £700-ba került, friss műszakival és friss útadóval ellátva.
Nagyon kedvesek és segítőkészek voltak a kereskedésben, mindent elmondtak az autóról, el is vihette Norbi tesztvezetésre.

So then Norbi got his licence in August last year and we went to a car dealership (http://www.derbycarcentre.co.uk/) where we found The car. A beautiful 14 years old Skoda Fabia, I called it Ladybird. We were extremelly happy. For couple of years we were struggling because of the lack of a car and then we bought one. Our first car. It cost £700, with fresh MOT and road tax. They were really nice and helpful in the car dealership, they told us everything about the car, even, Norbi could take it to a test drive.
Emlékszem az első út a szupermarketbe felbecsülhetetlen volt. Soha nem fogom elfelejteni azt a "luxust", hogy csak beraktuk a szatyrokat a csomagtartóba és már jöttünk is haza. Nem kellett cipelnünk a több kilós csomagokat a városon keresztül, hogy haza érjünk.
Imádtuk a kicsikét, 9 hónapig volt családunk tagja. De aztán időközben Norbi elég sok dolgot kicserélt rajta (kormányművet, ablaktörlő, új gumikat vettünk stb), júniusban járt volna le a műszaki és az útadó is, úgyhogy úgy döntöttünk, eladjuk mert egyszerűbb és olcsóbb venni/és fentartani egy másik autót mint ezt foltozgatni.

I remember the first visit to the supermarket was unforgettable. I will never forget that "luxury" to put all the bags in the boot and then we came home. We did not have to carry all those heavy bags through the city to get home.
We loved lady bird, she was part of our family for 9 months. But during this time Norbi had to change so many things (steering rack, rear window wiper arm, we had to buy new tires etc) and the MOT and the Road tax would have expired in June, so we decided that it is easier and cheaper to buy and maintain a newer car then to still fix this old car.

Ekkor ismét keresgélés a neten. Tudtuk, hogy újabb autót szeretnénk, biztonságosat és vagy akkorát mint a Fabia vagy egy kicsit nagyobbat. A Motorpoint nevű honlapon Norbi talált egy fekete Skoda Rapidot, 1 éves, 1.2-es turbó benzines autót. Persze mint a Fabia ez is friss útadóval és műszakival van ellátva. Felhívta a céget és mondták, hogy meg tudjuk venni hitelre az autót, csak egy probléma van, az autó Londonban van. Vagy felhozzák ők Derbyba £100-ért, vagy lemegyünk érte (ami olcsóbb). Úgyhogy április utolsó szombatján London felé vettük az irányt, hogy megvegyünk az új autónkat. Depositként £100 kellett befizetni, továbbá beszámították Katicabogarat £150-ért (elég kevés, de azért ennyi, mert júniusban lejárt volna a műszaki és az útadó).

So we started searching on the Internet again. We knew, that we want a car which is safer and at least as big as the Fabia or bigger. Norbi found a black Skoda Rapid on Motorpoint, 1 year old, 1.2 turbo petrol car. And of course this had fresh MOT and road tax as well. So he called the company and they said we could get the car with finance but the problem is that the car is in London. They could bring it up to Derby for £100 or we could go down to London to get it (which is cheaper). So on the last Saturday of April we went to London to buy our new car. We had to pay £100 as a deposit and they trade in our ladybird for £150 (which was way too low, because the MOT and the road tax would have expired in June)
Amikor lementünk Londonba, közölték, hogy az autó még nincs előkészítve, de addig reggelizzünk meg nyugodtan az ő költségükre a szalonban lévő kávézóban. Összesen 4 órát vártunk, mert még a hitelt és a papírmunkákat is el kellett intézni, de nem volt vele semmi gond. Havonta £230 kell fizetni, 5 évig. Az első autónk műszakis papírjait elfelejtettük magunkkal vinni, így letétben ott kellett hagynunk £200-ot, amit később, pár telefonhívással vissza is sikerült kapnunk. Nagyon megvoltunk elégedve a Motorpointtal, habár a végén, hogy visszakapjuk a pénzt, naponta kellett hívogatnom őket.
Nagyon jó az autó, sosem gondoltam volna, hogy megengedhetjük magunknak, hogy ilyen új autónk legyen. Még most is egy álom. Párszor már vezettem, de friss jogsisként még azért parázok egy kicsit. :)

When we went down to London and they told us that the car was not prepared yet, so we have been offered a free breakfast in the cafe in the saloon. We were waiting for 4 hours because we had to sort out the finance and all the paperwork as well, but everything was okay. We have to pay £230 a month for 5 years. Unfortunately we forgot to bring the MOT certificate of the Fabia so we had to pay £200 deposit which has been refunded after several calls. We were really satisfied with Motorpoint, however for the refund I had to call them daily many times.
The car is really good, I have never thought that we could afford to have a car like this. This still feels like a dream. I drove it a couple of times, however as a new driver I am quite nervous about it.

Helyi barátoktól, kollégáktól érdeklődtünk, hogy hogyan és hol érdemes autót venni.
Azt tanácsolták, hogy kereskedésben vegyünk, ne magán embertől, mert az annyira nem megbízható. Információszerzés céljából Norbi főként ezeken a honlapokon nézelődött:

We have asked from friends and colleagues where and how should we buy a car. They recommended not to buy a car from a private owner, buy it from a car dealership because it is more reliable. To get more information Norbi checked these websites:
és persze elmentünk pár helyi kereskedésbe.
and of course we went to couple of local car dealership.

Egy következő bejegyzésben leírom mennyibe kerül fentartani egy autót; biztosítás, útadó és hogy hol tudunk venni autóalkatrészeket.

In the next blog post I will write about how much does it cost to maintain a car; insurance, road tax and where can we buy car parts.