Második év/Second year

Múlt héten hivatalosan is beírták a második félév jegyeit az egyetemi programba (olyan mint a Neptun vagy az ETR).
Last week all grades of second year were officially published in the uni's programme.

Nehéz volt munka mellett befejezni az összes beadandót, de sikerült, méghozzá nagyon jó eredménnyel. Most megosztom veletek miből milyen jegyeket kaptam.
Azt gondolom pár tantárgyból jobbat érdemeltem volna, de így is elégedett vagyok az eredménnyel. Azt tudni kell, hogy a második év jegyei már beleszámítanak a diplomába, tehát jól kellett teljesíteni.

It was a hard work to do all assignments and work in the same time, but I made it, and I got very good grades. I will tell you my grades and the description of the modules. I think I could deserve better grades from few modules, but all in all I am satisfied. Grades from second year count in the degree so it was very important to perform well.


Őszi tantárgyak a jegyekkel együtt/Autumn modules with grades:

Event Catering Management: B (4es)
Ennél a tantárgynál az volt a feladatunk, hogy megszervezzük a Diplomaosztót, erről van egy külön bejegyzésem itt. Én voltam a HR menedzser, diákokat kellett toboroznom- prezentációt tartottam osztályoknak, meetingeket kellett tartanom menedzserekkel. Tartottam a kapcsolatot diákok és egyetemi előadók között, valamint a kereskedelmi osztállyal. Kitaláltunk és létrehoztunk egy bizonyítványt mind azoknak akik dolgoztak a diplomaosztón, a tanszékvezető, a module vezető, a marketing menedzser és a Dékán aláírásával.
Our assignment was to organise the catering part of the graduation you can read about it here. My role was HR manager so I had to recruit students, keep presentations, arrange meetings with other managers. Help the communication between students and lecturers and with the commercial team. Created and designed certifications for all those who worked on the event with the signature of the programme leader, module leader, commerical manager and the Dean.

Financial Decision Making: A- (5ös alá)
Tavaly sajnos D- kaptam pénzügyből (2es alá, még nem bukás) így ebben az évben mindenképp javítani szerettem volna. Ez sikerült is, 5ös alát kaptam :) A feladatunk az volt, hogy egy meglévő vállalkozás elmúlt 3 évi pénzügyi helyzetét elemezzük, és ajánljunk pénzügyi megoldást a vállakozás problémáira. Felismerni a problémás területeket és megmenteni a céget a csődtől.
Last year unfortunately I got D- from Finance so I wanted to get better grade this year. I made it because I got A :) Our assignment was to analyse the financial situation of an existing company and recommend possible solution for the business' problem. Identify the key areas of improving and save the business from bankruptcy.

International Marketing and Promotion: A- (5ös alá)
Marketingre is nagyon büszke vagyok, mert nem volt egyszerű a beadandó. Van egy hotel, akiknek marketinges segítségre van szükségük. Elemeznünk kellett a hotelt, utánanézni, hogy megfelelő csatornán hírdetik-e magukat, megfelelő programokat rendeznek-e az adott célközönségüknek. Tudtunk beszélni szemtől szembe egy menedzserrel a hotelből, aki csak ezért jött el az egyetemre. Ajánlanunk kellett megoldást a hotel számára, hogy jobb legyen a marketingjük. A hotel átvett néhány ötletet tőlünk, ami nekünk is jó és nekik is. Például alkalmazás telefonra, külön honlap az étterem részére stb.
I am very proud of my marketing assignment because it was not easy. There is an existing hotel which needs help to improve their marketing strategies. We had to analyse the hotel, check if the company use the proper marketing tools, and if they organise proper events for their target market. We could speak with one of the managers face to face who came to the uni just to help us. We had to recommend solutions to the hotel to improve their marketing. If the hotel liked our ideas they consider using them.  Like apps for smart phones, create a separate webpage to the restaurant etc.

Tavaszi tantárgyak a jegyekkel együtt/Spring modules with grades:


Food Safety and Nutrition: B+ (4es fölé)
Ez a tantárgy elég összetett volt. Volt először is egy Food Safety (Ételbiztonság) majd egy Nutrition (Táplálkozástan) része. Food Safetyből ki kellett választanunk egy konyhai kiszolgáló egységet vagy pedig általánosságban beszélni az ételbiztonsági előírásokról. Mi kiválasztottuk a suliban lévő büfét, és azt elemeztük, fényképekkel illusztráltuk. 5en voltunk egy csoportban, mindenkinek meg volt a saját témája és ezt az egészet elő kellett adnunk egy 15 perces prezentációban. (Felvették videóra) Az én témám a rágcsálók és az étel tartósítás :) Mondanom sem kell, jó sok ismeretlen szóval találkoztam, és nem volt egyszerű prezentációt tartani egyedüli külföldiként az angolok között. Persze a csapattársaim aranyosak voltak, így együtt szoktunk beszélgetni szünetekben is, tehát ezzel nem volt baj.
A Nutrition rész arról szólt, hogy be kell mutatnunk, értjük mi az a táplálkozástan, és, hogy mi az az egészséges étkezés. Ismét írhattunk általánosságban, vagy pedig egy konyhai kiszolgáló egységet. Én a Fruccola éttermet választottam, ami Budapesten található. Ez egy gyorsbüfé, ami nagyon igényes és olcsó, és ami a legfontosabb az egészséges életmódot hírdeti. Email-en felvettem a kapcsolatot az üzletvezetővel, aki készségesen válaszolt kérdéseimre, így készítettem el az elemzést a táplálkozástanról a Fruccolán keresztül. Írnom kellett a szénhidrátról, fehérjékről, rostokról, egészséges étkezésről, az egészségtelen életmód következtében kialakulható betegségekről stb.
This module was complex because it conclude two parts: Food safety and Nutrition. From Food safety our assignment was to choose a kitchen outlet or speak in general about food safety regulations. We chose the bistro in the university, analysed it and illustrated with pictures. We were 5 in a group and everybody had their own topic and finally we had to make a 15 minutes presentation together (it was recorded) My topics were pests and food preservation. Not surprisingly I did not know lots of word in these topics and it was not easy to do a presentation alone as a foreigner with just English people. of course my classmates were nice as we always hang out together so I did not have problem with them. 
The Nutrition assingment was about to understand the role of nutrition and healthy eating and its importance. We could write in general or again choose a kitchen outlet. I chose Fruccola fast restaurant in Budapest. This is a fast restaurant but it is very nice and cheap and the most important thing is that they promote healthy lifestyle. I got in touch with the manager of the restaurant via e-mail who was willing to answer all my questions so I could make an analysis about Nutrition via Fruccola. I had to write about carbohydrate, protein, fibre, healthy eating and about health diseases due to unhealthy lifestlye etc.

Hotel Operation Management: B- (4es alá)
Ez a tantárgy bemutatta, hogyan épül fel egy hotel, milyen részlegek vannak, mik a feladataik stb. A tantárgy keretein belül felmentünk Manchesterbe egy hotelbe, ahol körül tudtunk nézni, a konferencia termeket, az éttermet, bárt, az edzőtermet és a szobákat is, és fel tudtunk tenni a kérdéseinket. A beadandó pedig arról szólt, hogy ki kellett találnunk egy szolgáltatást vagy egy terméket egy létező hotelbe, ami által a hotel jobb lesz, értékesebb. Én a skóciai 5 csillagos hotelt választottam, ahol gyakorlaton voltunk, és egy tablet bevezetése mellett érveltem.
This module introduced the structure of a hotel, what kind of departments are included, and what are their tasks etc. As part of the module we went to Manchester to a hotel where we could look around in conference rooms, restaurant, bar, gym, rooms and we could ask questions. Our assignment was to figure out a new product or service to an existing hotel which will improve the value of the hotel. I chose the 5 star hotel in Scotland where we spent our placement and I recommended the tablet.

Professional Development Passport 2: C (3as)
Ez a tantárgy végig kíséri a 3 évünket. Első évben arról kellett írnunk, hogy mit szeretnénk az elkövetkezendő 1-3 évben, taglalni szinte hónapról hónapra a terveinket. Most másodikban vissza kellett tekintenünk az első évre, mit csináltunk jól vagy rosszul, és mik a terveink a harmadévre és azután, mind a szakdolgozatot tekintve, ill. a karrier szempontjából. Én írtam különféle munkákról (Bistro, Costa Coffee, Állásbörzén való hostesskedés vagy például a Chatsworth vacsora) Ezt az elemzés az egyetem által használt programba kellett felvinni. Sajnos nem tudtam megnézni erre miért kaptam 3-ast, azt gondolom elég jól leírtam mindent.
We have this module throught the 3 year. In first year we had to write about what we want to do in the next 3 years, create an action plan from month to month. In this year we had to reflect on the first year what we have done well or not well and what are our plans for the third year and afterwards in terms of dissertation and carrier. I wrote about my work experinces in detail (Bistro, Costa Coffee, Employers Day, Chatsworth dinner) We had to write this assingment in a special programme what the university uses. I have not get a feedback yet but I do not why I got C because I thought I wrote everything well.

Research Method: B+ (4es fölé)
Ez a tantárgy a kutatásmódszertan (azt hiszem, javítsatok ki, ha az teljesen más) Megtanultuk hogyan kutassunk egy adott téma után, mi a különbség az elsődleges és a másodlagos kutatás, a minőségi és mennyiségi kutatás között. Milyen filozófiák, módszerek vannak és kiválasztani egyet, amit alkalmazni fogunk a szakdolgozat elkészítésekor. A beadandóban le kellett írni mi a szakdolgozatunk témája, milyen forrásokat fogunk használni a téma szakirodalommal való alátámasztásához, milyen módszereket fogunk használni a kutatáshoz. Az én témám az alapbéren kívüli juttatások és egyéb motivációs rendszer hoteleken belül. Tehát használni fogok könyveket, szaklapokat a motivációs téma alátámasztására, esettanulmányokat, amiken keresztül bemutatom a problémát, majd különböző hotelek alkalmazottaival szeretnék kitöltetni kérdőíveket plusz még esetleg interjút is csinálni. Ehhez fel kell vennem pár hotellel a kapcsolatot emailben, és nem ártana el is mennem az adott hotelbe. Majd ezt az egészet elemeznem kell, és tádáááám kész a szakdolgozat. :) Nyílván ez nem lesz ennyire egyszerű de nem rabolom mostmár az időtöket, nem írok erről többet így is hosszú a bejegyzés.
We learnt about how to research, what is the difference between primary and secondary research, qualitative and quantitative research. What kind of philosophies and methods are available and choose one and apply it in the dissertation. In the assingment we had to write about the topic of the dissertation, what kind of sources we will use. My topic is about additional benefits and rewards in hotels. So I will use books, journals, case studies- so I can introduce the problem and ask employees to fill out questionnaires and maybe I will do some interviews as well. For this I have to get in touch with few hotels and it would be an advantage to visit those hotels. I have to analyse the result and the dissertation is ready :) I know it will not be that easy but I do not write more about this because the post is already too long.

Managing People: A+ (5ös fölé)
Elmondhatom ez volt a kedvenc tantárgyam idén a marketing mellett. Imádom a HR-t (humán erőforrás), és ez a tantárgy csak erről szólt. Még Győrben az egyetemen tanultak is felelevenedtek csak persze magyarul, de most angolul is megtanultam. Minden órán más téma volt: egy cég strukturális felépítése, motiváció, teljesítményértékelés, vezetőképzés, milyen típusú vezetők vannak, csapatmunka fontossága, kulturális sokszínüség a munkahelyen stb. Itt is az ötcsillagos hotelt vettem alapul, elemeztem és ajánlásokat írtam, hogy mit kellene jobban tennie a cégnek, hogy a munkások elégedetebbek legyen, ne legyen magas az alkalmazottak vándorlása. Erre 5ös fölét kaptam, ez a legjobb jegy. A tanárúr nagyon díjazta, hogy kritikusan elemeztem a hotelt és megvalósítható ajánlásokat írtam.
This one and the marketing were my favourite modules in this year. I love HR (Human Resource) and this module was about HR. Some things what I learnt in Győr, (when I was a uni student at home) came in my mind but of course in Hungarian, but now I learnt in English as well. There were different topics in each lecture: organisational structure, motivation, performance appraisal, leadership, leadership styles, teamwork, cultural diversity etc. I used the Scottish five star hotel as a case study, analysed it and recommend what should the company do to satisfy employees therefore the high turnover can decrease. I got A+ which is the highest grade. The lecturer rewarded that I critically evaluated the hotel and I recommended feasbile solutions.

Összegészében elmondhatom, hogy büszke vagyok magamra, 3darab 5öst szereztem, 4darab 4est, és 1 darab 3ast + rengeteg élet és munkatapasztalatot. Mindig is az volt az álmom, hogy Angliában legyek egyetemista. Már csak egy évem van hátra, borzasztóan fog hiányozni az egyetem. Azt tervezem egyetem után elvégzek egy HR-es tanfolyamot munka mellett.

All in all I am proud of myself, I got 3 As, 4 Bs and 1 C and lots of work and life experinces. I always dreamed about being a student in England. I have just one more year to do, I will miss the university. My plan is to do HR course after I finish hospitality.