Egyetem/University

A mai bejegyzésben mesélek az új szakról és a tantárgyakróll.
Today I will write about the new course and modules.




Amint azt már egy előző bejegyzésben említettem új szakot kezdtem, vagyis második évtől folytatom Humán Erőforrás (HR) és Üzleti menedzsment szakon. Ez egy Joint Honours képzés ami azt jelenti, hogy a két szakot 50%-50% vagy akár fő- és mellékszakként is tanulhatom. Én azt választottam, hogy a HR-t tanulom fő szakként, a business-t mellék szakként.

As I mentioned earlier I started a new course Human resource and Business management from second year. This is a Joint Honours course which means that I can study the two courses in 50%-50% or as a major and minor course. I chose to study HR in major and Business in minor.

Ezért az első szemeszterben összesen 3 tantárgyam van. Tudom, én is keveseltem, de ennek az az oka, hogy egy tantárgy 20 kredites. Otthon az egyetemen a legtöbb amit kaphattam egy tantárgyért az 4 kredit volt. Az órák 1 órás előadásból és 2 órás szemináriumból állnak.

In this semester I only have three modules. I know, I thought it is not much, but the reason is that all modules give 20 credits. In Hungary the maximum credit was 4 for a module. One module includes 1 hour lecture and 2 hours seminar.

Ismét van PDP (Professional Development Passport) órám, ami a karrier fejlesztésről, önmagunk megismeréséről szól. Nagyon tetszik, hogy sok vendég előadó jön és segít abban, hogy rájöjjünk mi az amit igazán szeretnénk. Az egyik óra a gyakorlatról szólt, miért jó, hogyan érdemes jó gyakorlati helyet keresni. Jöttek HR managerek, vállalkozók, és ügynökségektől (akik gyakorlati helyet segítenek keresni). A következő óra arról szólt, hogy az iskolán belül milyen dolgokban vehetünk részt, hogy fejlesszük a képességeinket. Például lehet kutatási asszisztensként dolgozni, nagykövetként nyílt napokon (ezt csináltuk Buxtonban), munkáltató mentort fogadni- aki szintén segít abban, hogy kitaláljuk milyen munkát szeretnénk, merre szeretnénk haladni. A legutóbbi óra a vállalkozásokról szólt. 3 cégtől eljött a tulajdonos, elmesélte a történetét. + volt egy vendég tanár is az iskola Vállakozástani Központból, aki elmondta mit kell csinálni, ha vállalkozást szeretnénk nyitni. Sok szervezet, és az egyetem is segít ebben.

Again I have PDP (Professional Development Passport) which is about career and personaity development. I enjoy that guest lecturers come and help us to understand what we really want to do. One of the lectures were about placements, why is it good to go for a placement, and how to find a good place. HR managers, entrepreneurs, and agents came from placement agencies (they help us to find a good place). The next lecture was about the activities we can do within the university. For example work as a research assistant, student ambassador on Open days, have an employer mentor. The last lecture was about enterprise. 3 business owners came to speak about their career and business + we had a guest lecturer from the uni's Enterprise Centre who told us what to do if we want to open our own business. Many organisations and the university help us as well.




A másik tantárgyam az Enterprise Management vagyis vállalkozástan. A Joint Honours képzésben vannak kötelező tárgyak, de van szabadon választhatóak is, mint például ez a tantárgy. Nem szeretnék saját vállalkozást nyitni, viszont érdekel az, hogy hogyan épül fel egy vállalkozás. Ebből a tantárgyból az a beadandónk, hogy egy riportot kell írnunk egy cégről. Ezért felkerestem egy vállalkozást (tavaly is volt hasonló feladatunk vendéglátásból), november 9-én megyek megbeszélésre. A szemináriumokon rendszerint kapunk egy céget, akiket megadott szempontokból kell elemezni. Erre kb. egy óránk szokott lenni, elmehetünk a könyvtárba kutatást végezni, vagy bármilyen más segítséget felhasználhatunk, aztán vissza megyünk az órára és megbeszéljük.

I also have a module called Enterprise Management. In the Joint Honours Scheme there are compulsory and optional modules like this one. I do not want to open my own business but I am interested in how to build up a business. The assignment from this module is to use a company as a case study. I found a company so I am going for a meeting on the 9th november. On the seminars we usually get a case study to analyse by certain criteria. We have one hour to do research in the library or use any other help and then we go back to the class room and discuss it together.

Az utolsó tárgyam a Managing the dynamic organisation ami a változásról szól. Arról, hogy hogyan kell kezelni a változást, hogyan kell a változást megismertetni a többi emberrel, hogyan kell a pozitívumot kihozni az adott változásból. Az első órán az volt a feladatunk, hogy felvegyünk egy 5 perces videót a változásról. Erre másfél óránk volt, és a mi csapatunkban volt egy srác aki IPaddal vette fel a filmet. A mi kis csapatunk (5-en) különféle változásokat szeretett volna bemutatni, ezért lefilmeztünk egy üres előadó termet- majd később a diákokat a teremben, egy buszt ami épp elmegy-egy csapatot akik lekésték a buszt, a nagyon forgalmas büfét- a büfét amikor nincs ott senki, az óra mozgását, stb. Mutatok pár képet a videóból:

My last module is Managing the dynamic organisation, which is about change. How to manage change, how to communicate change to others, and how to make benefit from a change. On the first lecture we had to make a 5 minutes film about change. We had one and a half hour to do it, and there was a guy in our group who made the film by an IPad. Our group (5 of us) wanted to show different changes, therefore we filmed an empty lecture theatre- and then with students, a bus which was leaving- group of students who missed the bus, a busy bistro- quiet bistro, motion of a clock etc. I will show you some pictures from the video:





Nagyon tetszik az új szak, abszolút nem terhel le, bőven van időm mellette dolgozni. A szemeszter vége ismét december 17-e körül lesz, addigra kell beadni minden feladatot. A második félév csak január végén kezdődik így lesz sok időm dolgozni.

I really love this new course, it is not too much, I have time to work. The end of the semester will be around the 17th December, so that is the deadline for all the assignments. The second semester starts at the end of January, so I will have lots of time to work.


Ezt a képet az egyetem kilencedik emeletéről csináltam/
I took this picture from the 9th floor of the university

Az NVQ-s képzést a jövő héten fejezem be, remélem a bizonyítványt is hamar megkapom.
I will finish the NVQ course next week, I hope I will get the certification very soon.