4 éves terv/Plan for 4 years

Rég írtam arról, hogy mi újság van velünk, úgyhogy itt az ideje mesélni egy kicsit :)
I did not write any personal post about what is happening with us nowadays, so the time has come to speak about it :)


2 év alatt elég sok dolog történt velünk, de ami mindig stabil volt az az egyetem. Ez határoz(ott) meg mindent. Ebben a 4 évben a tervem az, hogy befejezem az egyetemen az alapképzést és a másik NVQ Üzlet és Adminisztrációs képzést. Még szeretnék tovább tanulni ezért először egy Mester képzésre gondoltam, de aztán kutakodtam egy kicsit.

Lots of thing changed in the last 2 years, but what thing remained stable and that is the university. This defines everything. In the next 4 years my plan is to finish the BA course at the uni and the NVQ Business and Administration course. Furthermore I would like to do another course, firstly I thought about a Master, but I did some research.


Ma befejeztem az első vizsgámat/I finished my first exam

Most már teljesen biztos vagyok abban, hogy a HR (Humán Erőforrás) az én világom. Az egyetemünkön van HR-es mesterképzés, de van egy másik posztgraduális képzés. A posztgraduális képzés az alapképzés (BA) és a mester képzés (Msc) között van (ahogy olvastam a honlapon). Ez a szak azért tetszik, mert akkreditált a CIPD (Chartered Institute of Personal and Development) által, ami egy HR-es szervezet. Sok HR-es munkánál feltétel a CIPD-s képzés. Tehát ez a képzés 2 éves levelezőn, ahogy olvastam heti egy nap 2-9ig kell bejárni az egyetemre.

I am pretty sure that I want to work in HR (Human Resource). There is a HR Management Master course at our uni but there is a postgraduate course as well. The postgraduate course is between BA and Msc (as I read on the website). I like this course because it is approved by CIPD (Chartered Institute of Personal and Development). Lots of jobs requires a CIPD qualification. This course takes 2 years in part-time, what means 1 day 2pm-9pm a week.

Norbi idén kezdi az informatika szakot, ami 3-4 éves. Reményeink szerint mihamarabb tud kezdeni dolgozni a informatikusként egyetem mellett. Az már 95%, hogy még augusztusban el kezd dolgozni mérnök adminisztrátorként egy nagy cégnél, amit egyetem mellett is csinálhat.

Norbi will start the IT course in this year which takes 3 years. We hope he can start working in the IT industry as soon as possible during uni time. It is 95% sure that he can start working as an Engineering Administrator from August, what he can continue during term time. 

Említettem az ezelőtti bejegyzésekben, hogy a lengyel barátainknál lakunk jelenleg. Jól kijövünk egymással de mindenképpen külön szeretnénk költözni, élni a saját életünket. Két hete elmentünk lakásnézőbe és nagyon bele szerettünk abba a lakásba. 2 hálószobás, nagy nappalis, nagy megosztott kertje van (a 9 lakás lakói között), van egy garázs és privát parkoló rész. A lakás bútorzatlan, még gáztűzhely sincs benne. (ez annyira nem jó hír) A garázsra jelenleg nincs szükségünk, de a 4 éves tervben a jogsi megszerzése és egy autó megvétele is szerepel. :)

As I mentioned in the previous blog posts we live with our Polish friends. We get on well with each other, but we would like to live separate. Two weeks ago we went to view a flat, and we immediately fell in love with it. There are 2 bedrooms, a big living room, a huge shared garden, a garage and a private parking space. The flat is unfurnished, there is not even a cooker. We do not need the garage momentarily but we would like to get a driving licence and a car in the next 4 years :)



 Ez a szőnyeg ki lesz cserélve mire beköltözünk :) 
There will be a new carpet in the living room :)





Szerencsére Norbi szociális támogatása az egyetemtől ide ért hozzánk (tavaly novemberben igényeltük meg) + kapott vissza pénzt az angol "APEH" bácsitól, így ki tudjuk venni a lakást. Ezúttal nem bérlünk teherautót, olyan közel fogunk lakni ehhez a lakáshoz, hogy áthurcolkodunk.

Fortunately the bursary what we applied in November has arrived and we received money back from the tax office that is why we can rent this flat easier. We will not rent a van because we live close to the new flat so we will take everything in our hands.

Egyik kedves barátunk felajánlott nekünk pár bútort (székek, asztal, talán egy kanapé) amivel kezdetnek be tudjuk rendezni a lakást. A konyhát is kiterveltünk már, nem veszünk legelsőnek egy villanytűzhelyt, hanem csak egy indukciós főzőlapot. Elég lesz az egy darabig, és töredéke egy villanytűzhely árának.

One of our friends offered some furniture (chairs, table, maybe a sofa) to furnish the flat. At first we will not buy an electrical cooker, just an induction hob. This will be good for a while and it will cost the quarter of a cooker.

Tehát a 4 éves terv lényege, tanulás és munka és, hogy letelepedjünk és berendezzük a lakást, jogosítvány és autó + utazás. Jelenleg kiegyensúlyozottnak érzem magam és boldog vagyok, ismét van cél előttem ami előre hajt.

So the main points of this 4 years plan is to study, work, settle down and furnish the flat, get driving licence, buy a car, travel and save money. Recently I am well balanced and happy, I have a new target which motivates me.



Remélem 4 év múlva azt írhatom, hogy minden amit leírtam megvalósult és még többet is elértünk mint gondoltunk.

I hope 4 years later I can say that everything became true and we achieved more than we thought.

Ezt a bejegyzést azoknak küldeném kiváltképpen, akik nem mernek lépni az álmaik elérése érdekében. Az első lépések mindig nehéznek tűnnek, de megéri, hogy elérjük az álmainkat.

I am sending this post especially to those people who are not brave enough to start the first step to achieve their dreams. The first steps always look difficult but it does worth to achieve our dreams.


5 és fél éve együtt/ 5 and half year together