NVQ tanfolyam/NVQ course

Július közepén elkezdtem egy Üzlet és Adminisztráció tanfolyamot, ami NVQ 2es szintű képesítést ad.
I have started a Business and Administration  NVQ level 2 course in the middle of July.



Mi is az az NVQ?
Az NVQ a National Vocational Qualification, egy szakképesítés, olyasmi mint az OKJ. Skóciában ezt a képesítést SVQ-nak nevezik azaz Scottish Vocational Qualification. Ezt a tanfolyamot általában munka mellett szokták csinálni, ahogyan az angol Wikipedia írja ez egy munka tapasztalaton alapuló/továbbképző tanfolyam. 5 szintből áll egy ""szak, az első szint az alapokat tanítja meg, az ötödik pedig senior management (ezt nem szeretném félrefordítani, ezért bárki tud erre egy szép magyar szót, átírom) képesítést ad.

What is NVQ?
NVQ stands for National Vocation Qualification, it is called Scottish Vocational Qualification in Scotland. It is a work based course and usually candidates take this course while they are working in the same area. It contains 5 level, the first level is about the basic work activities, the fifth level is about senior management. (Wikipedia)

Van egy önéletrajz gyűjtő honlap a CV Library. Mindketten regisztrálva vagyunk ott, mert sok munkáltató/ügynökség toboroz embereket onnan. Ők küldtek Norbinak egy hírlevelet, amiben az volt, hogy ingyenesen lehet elvégezni tanfolyamokat interneten (kormány finanszírozza). Lehetett választani informatika (szint 1,2), emberi egyenjogúság és sokszínűség (szint 2), üzlet és adminisztráció (szint 2).

There is a website called CV library which is a database of CVs in UK. Both of us are registered because lots of  employers/agencies are recruiting people from there. They sent a newsletter to Norbi offering free online courses (government funded). There are four free courses: IT (level 1-2), Equality and diversity (level 2), and business and adminsitration (level 2).

Egyből jelentkeztem az üzlet és adminisztráció tanfolyamra, hiszen ez a téma érdekel. Kritérium annyi volt, hogy ne legyen NVQ-s vagy magasabb végzettségem, és az EU-ban/UK-ben éljek minimum 3 éve.

I immediately applied to the Business and Administration course as I am interested in this topic. Entry requirement was not having an NVQ or higher qualification and living in EU/UK for minimum 3 years.

Július közepén kezdődött a tanfolyam és november 2-ig tart. 5 nagyobb egyésgből áll, azokon belül külön témák vannak, és azon belül pedig maga a tananyag. Hetente 10 óra tanulást igényel a tanfolyam.

I have started the course in the middle of July and it lasts until 2nd November. There are 5 units and several session within each unit and there are different topics in each sessions :) (it sounds complicated but it is not) Ten hours learning is necessary weekly.




Az első nagyobb egységből már le is vizsgáztam augusztusban, a második hatérideje szeptember 9. A vizsga abból áll, hogy ki kell tölteni egy tesztet, azt visszaküldeni a tanáromnak aki majd értékeli. Van egy tanárom, akivel lehet emailezni, beszélgetni és ő értékeli a munkáimat a tanfolyam során. 

I took the first exam in August from Unit 1, and the deadline for the second exam is 9th September. The exam is a questionnaire what I have to fill out and send back to the tutor who will examine it. I have a tutor who I can speak/email with and he will give grade and feedback about my works.




A tanfolyamot a Vision2Learn szervezi, de a beiratkozáskor egy valódi college-ba (szakközépiskola, szótár főiskolának fordítja) iratkozok be. Ha akarok elmehetek az iskolába, hiszen tanulója vagyok, de ha akarom sosem nézem meg. Engem Manchester mellé egy szakközépiskolába irattak be.

The course is organised by Vision2Learn but I enrolled to a college. If I want to visit the college I can do as I am a student there but If I do not want to ever visit it I can do that as well. I am a student of a college near Manchester.

Remélem hasznos volt ez a bejegyzés, jó tanulást kívánok! :)
I hope this post was useful for you, have fun! :)