Konyhatündér

Mostanában elkezdtem főzni. Ennek oka az, hogy megkaptam szüleimtől a szakácskönyvet, másodszor az, hogy a fiúknak örömet okozzak, harmadszor pedig ha már vendéglátás szakra járok, nem ártana kicsit otthonosabban mozogni a konyhában.
  Kun Norbi ismerősöm facebookra kirakott egy rozmaringos sült kacsa receptet. Mindenképpen meg akartam csinálni. A fiúk természetesen egyet értettek, ki tud ellenállni amúgy is egy kacsának??
Szóval a recept:
A páchoz:
  • 3 dl olaj
  • 4 tk őrölt rozmaring
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • bors
A hús sütéséhez:

elkészítés 

  1. A  kacsacombról eltávolítjuk a rajtamaradt tollpihéket és a felesleges hájat. Beáztatjuk vízbe, majd lecsöpögtetjük.
  2. A combok bőrét finoman bevagdossuk.
  3. Elkészítjük a pácot: egy kis tálba kimérjük az olajat, hozzáadjuk a borsot, a sót, a rozmaringot, és az összenyomott fokhagymát, majd egy nagyobb tálba beletesszük a húsokat és leöntjük a páclével.
  4. 24 órán át állni hagyjuk a páclében.
  5. Egy nagy (teflon) tepsibe tesszük a zsírt, majd erre felkarikázzuk a hagymát és a paprikát, erre fektetjük rá a combokat.
  6. A tepsit előmelegített sütőbe tesszük, 180 fokon sütjük 2 óráig alufólia alatt. Sütés közben 2-3-szor meglocsoljuk a húst a saját levével. 
  7. Kivesszük a tepsit a sütőből. Egy másik üres tepsi aljába teszünk 2 merőkanál kacsazsírt (temészetesen azt, ami kisült a kacsából) és erre tesszük rá a már megpuhult combokat és 30 percig pirítjuk 230 fokon.
http://www.nosalty.hu/rozmaringos_sult_kacsacomb_%28sult_kacsacomb_4_recept_2211

Ehhez Norbi készített krumplit és lila káposztát. A káposzta nem sikerült jól mert angol ecetet használt ami nem olyan mint az otthoni. (Azóta vettünk egy másikat a lengyel boltba)

Keddenként mindig itthon vagyok, úgyhogy 19-én Tomival megcsináltunk egy komplett ebédet.
A leves gyümölcsleves volt. Nem sikerült annyira jól, nem az én hibám hanem a recept nem volt a legjobb.


A második brown-i szószos csirkemell volt, kukoricás rizzsel. A rizs tökéletes lett ami nagy szó, mert nem szokott az lenni. A desszert madártej szelet volt, ami Norbi kérésére készült. Mivel semmilyen konyhai robotgépünk nincs, így az oroszlánrészét a dolognak Tomi bevállalta, kézzel felverni a tojásfehérjét.
Recept:

Hozzávalók:  

8 tojás
12 evőkanál cukor
13 evőkanál liszt
2 vaniliáscukor
4 dl tej
18 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 teáskanál sütőpor
4 dl tejszín
8 tojásfehérjét, 8 evőkanál cukorral habbá verünk. 8 evőkanál lisztben elkeverünk egy teáskanál sütőport, a kemény habhoz adjuk és megsütjük. Krém: 8 tojás sárgáját, 4 evőkanál cukrot, 5 evőkanál lisztet, 2 evőkanál vaníliás cukrot 4 dl tejben elkeverjük. Sűrűre főzzük kihűtjük- 18 dkg margarint 10 dkg porcukorral alaposan kikeverjük és a kihűlt krémhez adjuk, majd a tésztára simítjuk. Tetejére 4 dl tejszínből kemény habot verünk, csokireszelékkel megszórjuk.  

http://andi1976.gportal.hu/gindex.php?pg=25847626

A mai napon pedig túró rudit készítettünk Norbival. Túl sok lett a citrom, pedig a receptet követtük. Nem szép de finom! :)

Recept:
Hozzávalók : 0.5 kg túró, 2 vaniliás cukor, 2-3 evőkanál cukor, fél citrom leve, 1 citrom héja reszelve,1 kis tejföl, 3 teás k.zselatin
A csokimázhoz :  10 dkg tortabevonó, 10 dkg vaj vagy margarin
Elkészítés :
A túrót egy nagyobb szűrőn áttöröm és jól összekeverem az összes hozzávalókkal a zselatin kivételével. A zselatint 1 dl.vizzel felhevítem, és langyosan beleöntöm a túróba. Az összekevert masszát a folpakba rakosgatom, és vékony rudakba szorosan betekerem. A két végét jó becsavaron. Ezt egy éjszakán át a hűtőben tartom. Másnap a csokit gőz fölött a vajjal simára olvasztom,és amikor már nem meleg, de még jó folyós, egyenként beleforgatom, az előzőleg kicsomagolt és feldarabolt masszát. Érdemes egy rácsra kiszedni,hogy le tudjon csorogni  a felesleges csoki. Vékony pengéjű késsel könnyedén le lehet szedni dermedés után

A fiúk segítsége nélkül nem megy még a főzés, sütés de nagyon büszke vagyok magamra!!