Albérlet egyetemistáknak/Accommodation for students

Ezt a bejegyzést azért írom meg, mert teljesen felháborított, hogy egy magyar ügynökség honlapján (angliai felsőoktatással foglalkoznak) irreális számokat láttam (nem csak) albérlet árakkal kapcsolatban. Ezért leírom az általam tapasztaltakat. Nem egy londoni belvárosi egyetemről tudok beszélni, hanem a mi kis vidéki egyetemünkről.
Today's topic is about accommodations for students. 

Tehát egy egyetemista lakhat:

  • kollégiumban (live in halls)
  • bérelhet egy szobát egy lakásban (rent a room in a shared house)
  • bérelhet egy egész lakást (rent a flat)
A student can:
  • live in halls
  • rent a room in a shared house
  • rent a flat
A kollégium drágább mintha egy lakást bérelnénk, mert hetente! minimum ₤100. Ez egy szoba saját fürdővel, és ebben az árban benne van a rezsi, internet, és a vezetékes telefon használata, tovább egy takarító aki a közös helyiségeket takarítja. Ezen kívül plussz költség a mosás (és esetleg szárítás), az étkezés, utazás, tisztálkodószerek, a kollégiumnál a parkolás.
Itt megnézheted a részletes leírását a kollégiumi költségeknek.

Living in halls is more expensive than to rent a flat because it costs ₤100 per week. It includes a room with en-suite bathroom, bills, internet, TV, landline and a cleaner who cleans the common areas. Extra cost is to use the laundry, food, travelling, hygiene products and parking at the halls. Here you can read about costs in more details.

Ebben a két videóban megnézheted, hogyan néz ki a mi egyetemünk kollégiuma Derbyban és Buxtonban:
In these two videos you can see how does our university's halls look like in Derby and Buxton.



A szobabérlés két fajta módon történhet. A mi egyetemünk honlapján listázva vannak azok az albérletek amik megfelelnek mindenféle kritériumnak, biztonságosak és a főbérlő megbízható, ezáltal az egyetem ajánlja ezeket az albérleteket. Ezek ára változót, de ₤50-₤90 között mozog hetente!, ami ebben az esetben tartalmazza a rezsit + internetet, TV-t. Erről bővebben olvashatsz itt. A másik megoldás, hogy a tanuló az interneten keresgél magának szobát, ebben a bejegyzésben felsoroltam pár megbízható honlapot. Foglalót minden esetben kell fizetni, a főbérlő dönti el, hogy hány havi összeget. (egyszer mikor kértünk ajánlatot, 3 hónapnyi foglalót kértek előre....)

You can rent a room in two ways. Firstly our university has a list of rooms which you can rent, because these meet all the criteria, safe and the landlord is reliable, that is why the university recommends these. The price may vary but usually between ₤50-₤90 per week but it includes bills, internet, TV. You can read more about this here. The another method is to find a room online, here you can see some reliable websites. You have to pay deposit in both case, but the landlord decides how many month rent he wants in advance. (once a landlord asked 3 month in advanced from us...)

Bérelhet egy egész lakást amiről már szintén írtam egy bejegyzést itt
You can rent a flat, here you can see the post about this topic.